Kawa i hot dogi najpopularniejsze na stacjach benzynowych

Polscy kierowcy najczęściej wybierają podczas przerwy w podróży ciepłe napoje i wytrawne przekąski.

ARC Rynek i Opinia opublikowało badanie dotyczące wyborów gastronomicznych polskich kierowców na stacjach benzynowych. Jak wykazało badanie, niemal połowa kierowców (49 proc.) przyznaje, że lubi się zatrzymywać podczas podróży, aby zrobić sobie przerwę i posilić się. Kierowcy najczęściej wybierają wówczas kawę oraz hot dogi. Podróżujący, wybierając miejsce z gastronomią, kierują się przede wszystkim jego lokalizacją oraz szybkością otrzymania posiłku. Jedzenie w podróży nie musi mieć wyjątkowych wartości odżywczych, powinno być jednak świeże i szybko podane – wynika z badania przeprowadzonego przez ARC Rynek i Opinia.

Zgodnie z opublikowanymi wynikami badania, 41 proc. kierowców, wybierając lokal na spożycie posiłku podczas podróży, preferuje miejsca sieciowe. 43 proc. respondentów przyznaje, że ma stałe miejsca, w których lubi się zatrzymywać. Tylko co piąty kierowca twierdzi, że woli zjeść posiłek w samochodzie, bez zatrzymywania się. Co czwarty kierowca przyznaje, że podczas podróży zwraca uwagę na wartości odżywcze i kaloryczność produktów – w czasie podróży o wiele częściej respondenci pozwalają sobie na jedzenie hot dogów, zapiekanek i innych przekąsek typu fast food, głównie ze względu na szybkość podania. Niemal połowa respondentów (48 proc.) przyznaje, że nie wyobraża sobie podróży samochodem bez kawy – na trasach dłuższych niż 150 km aż 80 proc. kierowców kupuje kawę zawsze lub bardzo często. Co trzeci kierowca przyznaje, że nie akceptuje spożywania posiłków w samochodzie.


Najbardziej istotnymi aspektami przy wyborze miejsca na posiłek są dla respondentów: świeżość serwowanych produktów oraz czystość lokalu. Najmniej istotnym aspektem jest możliwość zakupu posiłku w systemie drive-through.


Z badania wynika, że kierowcy nie oczekują od miejsc gastronomicznych na trasie specjalnych udogodnień, takich jak np. specjalna oferta dla dzieci, kąciki zabaw dla najmłodszych czy możliwość zakupienia potraw dostosowanych do różnych wymogów dietetycznych. Jedzenie w trakcie podróży ma spełniać dwa podstawowe warunki: ma być świeże i szybko podane. Jak podkreślają analitycy ARC, kierowcy wskazują na potrzebę większej różnorodności potraw – np. wzbogaceniu oferty o większy wybór zup, pierogów czy sałatek.


Badanie zostało zrealizowane w maju 2017 r. przez ARC Rynek i Opinia metodą CAWI na celowej próbie N=1051 kierowców, którzy w ciągu ostatniego roku odbyli co najmniej 3 podróże samochodem na odległość co najmniej 150 km oraz podczas co najmniej jednej z nich skorzystali z zakupu posiłku lub przekąsek.

Katarzyna Woźniak 249 Artykuły

Absolwentka polonistyki na toruńskim UMK ze specjalnością filmoznawczą. Na co dzień zdaje relacje z przesunięć na półkach rynku FMCG. Po godzinach - czytelniczka. Najbardziej lubi pisać o filmach i książkach, choć właśnie o nich pisze najrzadziej.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.