"Kukbuk" startuje z nową edycją konkursu

Pomysłodawca wprowadza dwie nowe kategorie.

"Kukbuk poleca" to certyfikat jakości przyznawany przez magazyn kulturalno-kulinarny "Kukbuk". W ramach pierwszej edycji do redakcji dotarło ponad 450 produktów od ponad 100 wytwórców. Certyfikat został przyznany 15 z nich. W tegorocznej edycji pojawiły się dwie nowe kategorie. O wyróżnienie oprócz producentów żywności i rzemieślników ubiegać się mogą również producenci kosmetyków ekologicznych oraz właściciele gospodarstw agroturystycznych. Zgłoszenia można przesyłać do 7 maja pocztą tradycyjną lub online.

W tym roku nagrody będą wręczane w siedmiu kategoriach: z pola i wody (produkty świeże, nieprzetworzone), ze spiżarni (produkty przetworzone), w płynie z procentami (napoje alkoholowe), w płynie bez procentów (napoje bezalkoholowe), z warsztatu (rzemiosło), dla urody (kosmetyki ekologiczne) oraz za miastem dla relaksu (agroturystyka). Dodatkowo przyznane zostaną nagrody od partnerów akcji "Kukbuk poleca”.

Warunkiem zgłoszenia jest nadesłanie do redakcji próbek swoich produktów, a w przypadku gospodarstw agroturystycznych – opisu obiektu z cechami szczególnymi oraz zdjęciami i/lub filmami najwierniej oddającymi jego atmosferę. Jury w składzie: Daria Pawlewska, Oliwia Gede-Niewiadomska, Grzegorz Łapanowski, Anna i Urszula Bieluń, Agata Kiedrowicz, Piotr Więcławski "Vienio”, David Gaboriaud oraz Agnieszka Saternus, przetestuje je i oceni. Autorzy najlepszych produktów i najbardziej przyjaznych miejsc otrzymają roczne wyróżnienie "Kukbuk poleca”.

Patronami akcji są: Kuchnia+, Domo+, "Co Jest Grane 24", Wp.pl, Radio Kolor, Grupa Slow, Bio Bazar i "Food Service" oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

Katarzyna Woźniak 349 Artykuły

Absolwentka polonistyki na toruńskim UMK ze specjalnością filmoznawczą. Na co dzień zdaje relacje z przesunięć na półkach rynku FMCG. Po godzinach - czytelniczka. Najbardziej lubi pisać o filmach i książkach, choć właśnie o nich pisze najrzadziej.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.