McDonald's Polska zmienia sztućce używane w restauracjach

Nowe sztućce można poddać w 100 proc. recyklingowi. Działanie McDonald's Polska wpisuje się w tegoroczne hasło Międzynarodowego Dnia Ziemi - "End Plastic Pollution".

McDonald’s Polska zmienia jednorazowe sztućce używane w restauracjach. Białe łyżeczki do lodów, przezroczyste widelce i noże do sałatek są zastępowane przez ich czarne odpowiedniki. Trudny do recyklingu polistyren (PS) zostaje zastąpiony surowcem PP (polipropylen), który jest w 100% zdatny do recyklingu.

W 2017 r. polska sieć wydała do zakupionych produktów 27 milionów jednorazowych noży, widelców i łyżeczek. Zmiana materiału, z których wykonywane są sztućce, jest elementem szerszych planów ogłoszonych w styczniu br.  Korporacja zapowiedziała wtedy plany ulepszania opakowań swoich produktów, podkreślając, że celem jest znaczne ograniczenie ilości produkowanych odpadów. Do 2025 r. McDonald’s wprowadzi recykling we wszystkich restauracjach marki oraz całkowite przejście na opakowania pochodzące ze źródeł odnawialnych, produkcji certyfikowanej lub recyklingu. Preferowane będą surowce opatrzone certyfikatem Forest Stewardship Council (FSC).

Koncern ma w planach wprowadzenie recyklingu  we wszystkich restauracjach marki na świecie, niezależnie od różnic w zakresie infrastruktury związanej z procesem recyklingu, przepisów prawa oraz nawyków konsumenckich, które występują między krajami, a czasami nawet miastami.

Działanie McDonald’s Polska wpisuje się w tegoroczne hasło Międzynarodowego Dnia Ziemi – „End Plastic Pollution”

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.