Knorr zbadał, dlaczego Polacy nadużywają soli
Polacy wiedzą, że nadmiar soli szkodzi, ale nie wiedzą, jak ją ograniczyć albo wyeliminować z potraw.
Jak wykazały badania, zaledwie 1% ankietowanych potrafi określić ilość soli w produkcie na podstawie tego, co jest napisane na etykiecie. Prawie 60% Polaków zna zalecaną, maksymalną dzienną dawkę soli, ale równocześnie aż 70% nie sprawdza składów produktów, w tym informacji o zawartości soli. 90% wie, że nadmierne spożycie soli ma negatywny wpływ na zdrowie, ale równocześnie jej ograniczenie jest dla nich trudne.
Ankietowani wiedzą co prawda, że WHO rekomenduje nie więcej niż 5 mg soli do spożycia dziennie, ale już nie są w stanie wskazać, ile to dokładnie (38% ankietowanych odpowiada: "nie wiem").
Prawie 40% Polaków kupuje przynajmniej raz w miesiącu dodatki do potraw i półprodukty zawierające sól. Osoby kupujące półprodukty częściej mieszkają w miastach, mają wykształcenie wyższe i zaliczają się do grupy pracowników umysłowych lub gospodyń domowych. Nie zawsze jednak gotujemy sami, często stołujemy się poza domem. To, po co wówczas sięgamy, nie zawsze jest zdrowe. 28% Polaków wybiera fast foody i dania gotowe przynajmniej raz w miesiącu.
W 2018 r. Knorr ograniczył zawartość soli w swoich standardowych mieszankach przypraw specjalistycznych o 17,5%, a w 2019 r. stworzył specjalną linię przypraw z 0% dodanej soli. Jest to 6 wariantów naturalnych mieszanek przypraw i ziół do najpopularniejszych potraw.
Badanie "Knorr sprawdza, dlaczego jemy za dużo soli” zostało przeprowadzone przez GfK na zlecenie marki Knorr w czerwcu 2019 r. metodą wywiadów bezpośrednich wspomaganych komputerowo. Próba badawcza wyniosła 1000 respondentów, co stanowi reprezentatywną ogólnopolską próbę osób w wieku 15 lat lub więcej.
Absolwentka polonistyki na toruńskim UMK ze specjalnością filmoznawczą. Na co dzień zdaje relacje z przesunięć na półkach rynku FMCG. Po godzinach - czytelniczka. Najbardziej lubi pisać o filmach i książkach, choć właśnie o nich pisze najrzadziej.