Pierwszy Films for Food Festival w Warszawie

Festiwal ruszył wczoraj i potrwa do niedzieli 30 czerwca. Pokazom filmów w kinie Muranów w Warszawie towarzyszą degustacje, kolacje i dyskusje.

Festiwal rozpoczął się w czwartek 27 czerwca premierą filmu o edukacyjnym projekcie studentów Basque Culinary Center „Bihar Dok - kuchnia Basków”. Po seansie odbyła się dyskusja z gośćmi specjalnymi poprowadzona przez Lucynę Zembowicz (Films for Food) i Agatę Godlewską, redaktor naczelną magazynu "Food Service" i portalu OuiChef.pl. Poczęstunek inspirowany filmem przygotował partner festiwalu - kulinarna przestrzeń eventowa Comfort Food Studio.

W programie pierwszej edycji Films for Food Festival znajdują się 4 polskie premiery kinowe oraz 3 premiery warszawskie. Oprócz wspomnianego wyżej filmu o kuchni baskijskiej w kinie Muranów będzie można zobaczyć następujące polskie premiery: „Bracia Roca na tureckim szlaku” i „Dziennik braci Roca: Szkocja”, przedstawiające podróż słynnych Braci Roca szlakiem tureckich i szkockich tradycji kulinarnych; „W poszukiwaniu umami” – dokument o światowej sławy szefach, takich jak Dani Garcia czy Nobu Matsuhisa oraz „Pomidory i Wagner” – opowieść o tym, jak uprawiane ekologicznie pomidory zmieniają społeczność pewnej greckiej wioski. Warszawską premierę będzie mieć podczas festiwalu „Wino we krwi” o korzeniach gruzińskiego winiarstwa (po seansie w sobotę o 20:30 dyskusja ze znawcami gruzińskiego wina i degustacja win przygotowana przez Poznaj Smak Gruzji).

W programie nie zabraknie również dokumentów zaangażowanych społecznie. W niedzielę o 18 pokazany zostanie rosyjsko-fińsko-polski film „Fateicz i morze” ze zdjęciami Krystiana Matyska - portret wilka morskiego, który oprócz codziennej harówki musi zmagać się z bezprawiem i arogancją władz. Po seansie zaplanowano spotkanie z gośćmi specjalnymi, w tym m.in. z twórcami filmu, przygotowane przez patrona medialnego festiwalu, magazyn kulturalno-kulinarny "Kukbuk" oraz oczęstunek inspirowany filmem - ceviche z przegrzebków - przygotowany przez Bartosza Liska, współwłaściciela i szefa kuchni Lokalu na Rybę, restauracji na warszawskim Mokotowie, również partnera festiwalu. W programie Films for Food Festival znajdzie się też zaangażowany społecznie dokument „Żniwa” poruszający problem wyzyskiwania hinduskich emigrantów pracujących na polach uprawnych we Włoszech.

Wśród wydarzeń specjalnych zwraca uwagę plenerowy pokaz w Hali Koszyki (sobota o 20:30) filmu „Noma: My Perfect Storm” w reżyserii Pierre'a Deschamps (Wielka Brytania, 2015). Pokaz zainauguruje cykl Kulinarnego Kina Letniego w Hali Koszyki. Po filmie o 22 odbędzie się kolacja inspirowana filmem w Comfort Food Studio z udziałem gościa specjalnego (bilety wyprzedane).

Organizatorami festiwalu są firma dystrybucyjna Films for Food (Lucyna Zembowicz, Justyna Niedzielska i Jakub Gutek) oraz kino Muranów. Patroni medialni to: "Food Service" i portal OuiChef.pl, Gault&Millau Polska, "Kukbuk", "Vogue Polska" oraz portal warsawfoodie.pl.

Bilety na pokazy filmów można kupić na stronie kina Muranów.

Paweł Piasecki 306 Artykuły

Specjalizuje się w e-commerce i nowych technologiach. Pracował m.in jako tłumacz i redaktor, przez ponad 5 lat przygotowywał codzienny serwis prasowy dla przedstawicielstwa Komisji Europejskiej w Polsce. Miłośnik muzyki klasycznej i jazzu.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.