Mondelez poszerza program Harmony

Firma zobowiązała się, że do 2022 r. wszystkie ciastka w jego portfolio będą wyprodukowane z pszenicy pochodzącej ze zrównoważonych upraw.

Firma Mondelez International ogłosiła rozszerzenie programu Harmony, związanego z pozyskiwaniem pszenicy w sposób zrównoważony. Deklaruje, że do 2022 r. inicjatywą obejmie wszystkie ciastka produkowane w Unii Europejskiej. Obecnie 60 proc. ciastek z portfolio Mondelez produkowanych jest z tej mąki. Harmony to kolejny obok Cocoa Life program Mondelez International wspierający zobowiązania firmy dotyczące ograniczenia negatywnego wpływu produkcji na środowisko naturalne.

Program Harmony został zainicjowany 10 lat temu we Francji z myślą o wspieraniu bioróżnorodności i dobrych praktyk związanych z ochroną środowiska w zakresie produkcji pszenicy w Europie. Inicjatywa łączy wszystkich uczestników łańcucha dostaw pszenicy – rolników, spółdzielnie rolnicze i młyny. Program angażuje partnerów stosujących zrównoważone praktyki rolnicze w uprawie i przetwórstwie pszenicy, w zamian oferując dodatkowe zyski z ich plonów. Rolnicy objęci programem decydują się na ograniczenie ilości zużywanej wody, dbanie o jakość gleby, ochronę bioróżnorodności oraz ograniczenie emisji dwutlenku węgla, jednocześnie odnosząc z tego korzyści.

Harmony opracowano we współpracy z organizacjami pozarządowymi, specjalistami od ochrony środowiska oraz organizacjami naukowymi. Procedury wdrożone w ramach tej inicjatywy podlegają corocznej kontroli, mającej zapewnić ich przestrzeganie. 

Obecnie inicjatywa obejmuje 1,7 tys. rolników, 13 młynów i 21 spółdzielni rolniczych na sześciu rynkach (Belgia, Czechy, Francja, Hiszpania, Polska i Włochy). W 2017 r. wspierani przez program rolnicy wyprodukowali 177 tys. ton pszenicy. Stanowi to ok. 75% produkcji ciastek Mondelez International w Europie Zachodniej i 60% w całej Unii Europejskiej, wliczając marki takie jak LU, Oreo, LiGA i Fontaneda.

W latach 2009-2016 program Harmony miał doprowadzić do ograniczenia ilości pestycydów stosowanych na polach nim objętych o 20%. 

Katarzyna Woźniak 542 Artykuły

Absolwentka polonistyki na toruńskim UMK ze specjalnością filmoznawczą. Na co dzień zdaje relacje z przesunięć na półkach rynku FMCG. Po godzinach - czytelniczka. Najbardziej lubi pisać o filmach i książkach, choć właśnie o nich pisze najrzadziej.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.