Mondelez poszerza program Harmony
Firma zobowiązała się, że do 2022 r. wszystkie ciastka w jego portfolio będą wyprodukowane z pszenicy pochodzącej ze zrównoważonych upraw.
Program Harmony został zainicjowany 10 lat temu we Francji z myślą o wspieraniu bioróżnorodności i dobrych praktyk związanych z ochroną środowiska w zakresie produkcji pszenicy w Europie. Inicjatywa łączy wszystkich uczestników łańcucha dostaw pszenicy – rolników, spółdzielnie rolnicze i młyny. Program angażuje partnerów stosujących zrównoważone praktyki rolnicze w uprawie i przetwórstwie pszenicy, w zamian oferując dodatkowe zyski z ich plonów. Rolnicy objęci programem decydują się na ograniczenie ilości zużywanej wody, dbanie o jakość gleby, ochronę bioróżnorodności oraz ograniczenie emisji dwutlenku węgla, jednocześnie odnosząc z tego korzyści.
Harmony opracowano we współpracy z organizacjami pozarządowymi, specjalistami od ochrony środowiska oraz organizacjami naukowymi. Procedury wdrożone w ramach tej inicjatywy podlegają corocznej kontroli, mającej zapewnić ich przestrzeganie.
Obecnie inicjatywa obejmuje 1,7 tys. rolników, 13 młynów i 21 spółdzielni rolniczych na sześciu rynkach (Belgia, Czechy, Francja, Hiszpania, Polska i Włochy). W 2017 r. wspierani przez program rolnicy wyprodukowali 177 tys. ton pszenicy. Stanowi to ok. 75% produkcji ciastek Mondelez International w Europie Zachodniej i 60% w całej Unii Europejskiej, wliczając marki takie jak LU, Oreo, LiGA i Fontaneda.
W latach 2009-2016 program Harmony miał doprowadzić do ograniczenia ilości pestycydów stosowanych na polach nim objętych o 20%.

Absolwentka polonistyki na toruńskim UMK ze specjalnością filmoznawczą. Na co dzień zdaje relacje z przesunięć na półkach rynku FMCG. Po godzinach - czytelniczka. Najbardziej lubi pisać o filmach i książkach, choć właśnie o nich pisze najrzadziej.