Nestle wprowadza w Polsce roślinnego burgera

Sensational Burger marki Garden Gourmet to pierwszy roślinny burger Nestlé na polskim rynku.

Od 28 lipca Sensational Burger marki Garden Gourmet będzie dostępny w sieciach restauracji 7th Street – Bar & Grill oraz Meet & Fit – Slow Food.

Nowy burger, efekt długoletnich prac ekspertów Nestlé, ma być odpowiedzią na jeden z najważniejszych trendów żywieniowych. Zastosowano w nim opatentowaną metodę fermentacji składników roślinnych, która wzmacnia smak umami. Nowy burger powstaje z połączenia naturalnych białek roślinnych: sojowego i pszenicznego, a barwę zawdzięcza naturalnym ekstraktom roślinnym oraz olejom rzepakowemu i kokosowemu.

Garden Gourmet Sensational Burger ma mieć o 80% niższy ślad węglowy w porównaniu z mięsnym odpowiednikiem. Firma zapewnia też, że wytworzenie tego burgera oznacza o 80% niższe zużycie energii oraz wymaga 75% mniej ziemi uprawnej. Nowy produkt ma przybliżać firmę do osiągnięcia neutralności emisyjnej do 2050 r.

Sieci 7th Street – Bar & Grill oraz Meet & Fit – Slow Food mają lokale w kilkunastu miastach w Polsce, m.in. w Warszawie, Żyrardowie, Gdańsku, Poznaniu, Szczecinie i Elblągu.

Katarzyna Woźniak 524 Artykuły

Absolwentka polonistyki na toruńskim UMK ze specjalnością filmoznawczą. Na co dzień zdaje relacje z przesunięć na półkach rynku FMCG. Po godzinach - czytelniczka. Najbardziej lubi pisać o filmach i książkach, choć właśnie o nich pisze najrzadziej.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.