Grupa Żywiec chce zamknąć browar w Cieszynie
Browar z 1846 r. może uratować jedynie sprzedaż.
W oświadczeniu zadeklarowano, że zamiar ten jest podyktowany przeciwnościami rynkowymi wzmocnionymi dodatkowo przez pandemię. "Segment piw rzemieślniczych, w którym działa browar został dotknięty przez związane z pandemią ograniczenie sprzedaży w gastronomii oraz zmianę zainteresowań konsumentów ze specjalności w kierunku dużych, znanych marek" - napisało kierownictwo Grupy Żywiec.
W piśmie zaznaczono też, że przy narastających wyzwaniach rynkowych związanych z malejącą rentownością rynku piwa oraz wzrostem udziału mniej rentownych kanałów sprzedaży Grupa Żywiec musi znacząco poprawić pozycję konkurencyjną. "Oznacza to że musimy skoncentrować wszystkie zasoby na kluczowych obszarach i segmentach wzrostu, rezygnując z części aktywów, którym nie bylibyśmy w stanie zapewnić niezbędnych inwestycji w przyszłości" - piszą autorzy listu.
Browar Zamkowy w Cieszynie działa nieprzerwanie od 1846 r. Przez lata jego sztandarowym produktem było piwo Brackie. Przez kilka lat produkował też piwa specjalne pod marką Żywiec (m.in. Żywiec Porter). W 2011 r. doszło do formalnej konsolidacji browaru z Grupą Żywiec. W 2015 r. Browar Zamkowy w Cieszynie uzyskał większą autonomię i stał się niezależną, oddzielną jednostką organizacyjną. Pozostaje nadal częścią grupy kapitałowej Żywiec, ale posiada własną, niezależną strukturę i identyfikację wizualną. Obecnie działa pod nazwą Browar Zamkowy Cieszyn i skupia się na piwach rzemieślniczych. W portfolio ma obecnie m.in. piwa: Mastne, Lager Cieszyński, Ciemna Strona Cieszyna, Cieszyński Koźlak Dubeltowy, Noszak i Czeska Desitka Cieszyńska.

Zajmuje się tematyką mediową, głównie telewizyjną i radiową. Przeżył kilkuletni romans z copywritingiem. Zdecydowanie woli dziennikarstwo. Dziwne, że nie mieszka w czeskiej Pradze, bo uwielbia to miasto.