Platforma VOD Pięć Smaków rusza 8 kwietnia

Będzie na niej dostępna zarówno stała oferta wybranych tytułów kina azjatyckiego, jak i zmieniające się cykle tematyczne (pierwszy to "Koreanki").

Azjatycki Festiwal Filmowy Pięć Smaków, organizowany przez Fundację Sztuki Arteria, od 2006 r. prezentuje premierowo najnowsze filmy z krajów regionu, a także dzieła klasyczne, retrospektywy wybranych twórców oraz przeglądy kinematografii narodowych. 14. edycja odbyła się w dniach 25 listopada - 6 grudnia 2020 r. w internecie, tegoroczny festiwal jest na razie planowany w formule hybrydowej. W ub. r. ruszył też podkast “Azja kręci”, realizowany przez selekcjonerów festiwalu, Jagodę Murczyńską i Marcina Krasnowolskiego.

Stała platforma VOD Pięć Smaków jest naturalnym, kolejnym etapem rozwoju - analogicznie rozwinęła się formuła wrocławskiego festiwalu Nowe Horyzonty. Oprócz tematycznych zestawów, zmieniających się co kilka tygodni, na platformie będzie można też znaleźć stałą bibliotekę tytułów dystrybuowanych w przeszłości przez Pięć Smaków. Łącznikiem między stałą biblioteką a pierwszym cyklicznym wydarzeniem zaplanowanym na okres 8 kwietnia - 20 maja (filmy fabularne portretujące współczesne Koreanki) będzie "Maggie" w reżyserii Yi Ok-seop. Film z 2018 r., pokazyway wcześniej w kinach, będzie miał w kwietniu swoją premierę online wyłącznie na platformie Pięć Smaków. W trakcie trwania przeglądu użytkownicy platformy mogą wykupić zarówno cały pakiet filmów, jak i dostępy do pojedynczych tytułów osobno - bezpośrednio na stronie piecsmakow.pl. Filmy będą prezentowane z polskimi i angielskimi napisami. Sprzedaż rusza 31 marca. 

Paweł Piasecki 642 Artykuły

Specjalizuje się w e-commerce i nowych technologiach. Pracował m.in jako tłumacz i redaktor, przez ponad 5 lat przygotowywał codzienny serwis prasowy dla przedstawicielstwa Komisji Europejskiej w Polsce. Miłośnik muzyki klasycznej i jazzu.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.