"Kuchnia towarzyska i uczuciowa" Andy Rottenberg

Ta publikacja zrodziła się z potrzeby zagospodarowania pustki w czasach pandemii.

Zamknięta podczas pandemii w domu Anda Rottenberg, kuratorka sztuki współczesnej i wieloletnia dyrektorka Galerii Zachęta, gotowała, wymieniając się z bliskimi przepisami. Potem otrzymała propozycję, aby te receptury i związane z nimi historie wydać. Powstała książka z domowymi i bardziej popisowymi daniami, która jest zarazem opowieścią o polskiej kulturze. Znajdziemy w niej przepisy na sos Cumberland i żur z grzybami Jacka Dehnela, szparagi po wiedeńsku Chrisa Niedenthala, jajka sadzone w śmietanie Małgorzaty Omilanowskiej, krem z białych warzyw Grażyny Torbickiej, cykorię z gorgonzolą i orzechami Olgi Tokarczuk czy ogórki faszerowane kozim serem Katarzyny Kozyry. Osobistości rodzimej kultury dzielą się swymi kulinarnymi doświadczeniami, a Rottenberg je porządkuje i komentuje. Zza tych kucharskich wskazówek wyłania się obraz relacji budowanych latami. I to jest główny atut tej publikacji ozdobionej fantastycznymi ilustracjami, grafikami i kolażami Alicji Białej. 

„KUCHNIA TOWARZYSKA I UCZUCIOWA”, ANDA ROTTENBERG, WYD. A5, 2021 R.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 3/2022 nr 213.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.